Julevin kan være en svær ting for mange. Det skyldes mest af alt vores julemenu. Inden vi laver et kulturelt opgør med den, der givetvis kan munde ud i en større debat, skynder jeg mig at sige, at der på ingen måde er noget galt med smagen af vores traditionelle julemenu.
Den danske julemenu stikker blot i mange forskellige retninger i forhold til syreniveau, sødme, salt og fedme. Den indeholder i store træk et virvar af alle elementer på en og samme tallerken. Syre fra kål, sødme fra de sukkerbrunede kartofler, fedmen fra saucen og sidst men ikke mindst salt fra de obligatoriske taffelchips. Forskelligt er det så om man spiser flæskesteg, gås, kalkun eller and hvilket også spiller ind i det endelige valg af julevinen.
Nedenstående en Guide der passer til din julemenu
Guide til And & Gås:
Let frugtige & kraftige vine
- Pietro Rinaldi, Langhe Rosso 50%Barbera d'Alba & 50% Nebbiolo
- Albino Armani Ripasso Superiore
- Julien Mus, Côtes du Rhône
Kraftige vine
- Viña Cubillo, Rioja 2010
- Svoltacarozze 2013
- Sola Classic, Priorat Bleu 2015
Kraftige & Komplekse vine
- Giuseppe Cortese, Barbaresco 2013 Rabaja Riserva
- Pietro Rinaldi, Barolo, Barbaresco & Langhe Nebbiolo
Guide til Kalkun:
- Albino Armani, Ripasso Superiore
- Pietro Rinaldi, Langhe Nebbiolo
- Becker Landgraf, Spätburgunder "Muschelkalk"
Guide til Flæskesteg:
- Albino Armani Ripasso Superiore
- Giuseppe Cortese, Barbera d'Alba "Morrasina" eller Pietro Rinaldi Barbera d'Alba Superiore
- Sola Classic, Priorat Bleu 2015
- Viña Cubillo, Rioja 2010
Guide til Ris a la Mande
Vi anbefaler meget varmt vores danske håndlavede kirsebærlikør fra Ny Nordisk som prikken over i'et til Ris a la manden.
Alternativ kunne være vores portvin fra Dalva
- Ny Nordisk Kirsebærlikør
- Dalva, Tawny Port 2007
Er du i tvivl kan vi anbefale vores smagekasse "efterår" hvor alle rødvinene matcher julemenuen hvad enten man spiser det ene eller andet fantastisk godt
Med ønsket om en glædelig jul 2022
- Stina Callesen