Det er primært druer til hvidvin eller bobler (de grønne druer) der findes i kategorien søde vine.

Hvis der er tale om røde søde vine er man mere ude i hed og portvin som er en helt anden snak.

Tilbage til de hvide lidt søde vine, kan der især nævnes druesorter som Riesling, Gewürztraiminer, Moscato Asti og Cava druerne. 

Sukkeret tilfører vinene naturligt sødme, som samtidig gør at man får en fyldigere og rundere oplevelse. Vigtigst af alt når der er tale om de lidt sødere vine er at den enkle vinbonde har formået at skabe balance i vinene, således frugt og syre giver sødmen modspil og dermed opnår en flot helheds oplevelse.

TYSK RIESLING 

I Tyskland går man meget op i sukkerniveau, og alle vine kategoriseres udfra selvsamme. Det er ikke helt ulogisk at netop Tyskland har tradition for sukkerindholdet, da de er det land der sender allermest Riesling udover rampen.

Den tyske Riesling er et godt eksempel på hvad der er tale om ved let sød hvidvine. Nedenfor ses de forskellige Riesling kategorier. 

Riesling Trocken = tør

Riesling Feinherb = medium

Riesling Halbtrocken = sødere

Riesling = Liebliche

Derudover har de hele kategorien af de sent høstede Riesling druer, hvor man bevæger sig mere over i dessertvine 

Kabinett = mest tørre 

Spätlese = sen høst. Fyldigere og sødere. Fantastisk dessertvin til både oste og lyse desserter

Auslese = udvalgt høst. Vinen laves i de gode høstår på nøje udvalgte druer, og giver en intens og sød vin.

Beernauslese =  overmodne håndplukkede druer, som er gået i råd. Giver en sød, fyldig og intens vin.  

Trockenbeerenauslese = En af de sødeste og dyreste tyske vine, der kun laves i de særligt gode årgange.

Eiswein = frosne druer, som knuses, hvorefter isen skilles fra saften. En meget sød dessertvin med højt syreindhold.