Hvorfor ØKO dyrkede vine frem for konventionel?

Hvorfor ØKO dyrkede vine frem for konventionel?

Hvad er den store forskel på øko vin frem for konventionel egentlig?

Dykker man helt ned i det, er det ret teknisk og fakta baseret. Vi fremhæver her de 2 væsentligste forskelle som er til at forstå:

- Ingen brug af pesticider

- Ingen kunstgødning

Det er dog også temmelig vigtige forskelle, da man ved konventionel vinfremstilling bruger væsentlige mængder af eksempelvis pesticider. Dog skal det nævnes at konventionel vindyrkning også har en række love og regler der skal overholdes, blandt andet til mængder og typer af sprøjtemidler der benyttes.

Pesticider er aldrig godt for os, og er faktisk en af synderne til at man til tider oplever at vågne op med temmelig meget hovedpine efter at have drukket eksempelvis rødvin en hel aften. Alkohollen spiller naturligvis også ind og mængden af samme, garvesyre ligeså, men en 3. faktor er at brug af eksempelvis pesticider = affaldsstoffer som vores krop ikke bryder sig om, og derfor bruger energi på at skulle nedbryde og udskille den efterfølgende dag.

Øko vin og økologisk dyrkning generelt bygger derudover på devisen om at naturen skal gøre størstedelen af arbejdet, og vi skal mindske indblandingen og påvirkningen til den naturlige dyrkningsproces.

Økologi og økologisk dyrkning handler om at passe på vores jord, og sørge for at vi dyrker så organisk og naturligt som muligt.

Man må ved dyrkning af økologisk vin gerne bruge andre kemisk fremstillede sprøjtemidler (naturligvis godkendte) end pesticider. Der er så forskellige grader fra bonde til bonde om hvorvidt vedkommende ligger i den høje ende af økologisk dyrkning hvor der ikke benyttes sprøjtemidler og kunsstoffer, og hvis, så kun naturlige og organiske. Eller om hvorvidt man ligger i den lave ende, hvor man holder sig inden for øko reglementet men benytter sig af de øko godkendte kemiske sprøjtemidler, kunstgær osv.

Den del er meget individuel og komplet umulig at gennemskue eller vide noget om som forbruger. Vores eneste pejlemærke er for såvidt kun det grønne øko mærke.

Bedste råd til at blive klogere, er at spørg løs hos din vinhandler.

Rigtig mange af vinbønderne hos Mevino dyrker økologisk, endda i den høje ende af skalaen hvor de kun benytter naturlige og organiske sprøjtemidler, eller slet ingen. Mange af vores vinbønder arbejder sågar i markerne uden brug af maskiner, men ene og alene ved hjælp af håndkraft. Lugning, plukning, beskæring osv. Disse vinbønder ser ikke behovet for at certificere sig. Dels fordi det er en ret tung administrativ og bureaukratisk affære (i højere eller mindre grad fra land til land) eller fordi de som de siger, altid har dyrket rent. Det ved deres kunder som er bygget på lange og loyale samarbejder. Mange af vinbønderne hos Mevino er små dedikerede bønder med samlede årlige produktioner på 20.000-50.000 flasker årligt.

Andre af mine vinbønder vælger at certificere sig for at kunne dokumentere at man dyrker efter gældende regler, og igen graden af den økologiske dyrkning er Mevino bekendt med i forbindelse med det loyale samarbejde man har med den pågældende vinbonde. 

Hos Mevino arbejder vi dedikeret på at have et sortiment bestående af vine der er dyrket på et fundament af grønne værdier, bæredygtighed og det gode håndværk.

 


Ældre indlæg Nyere indlæg