Domaine Begude, Chardonnay “Terroir 11300” 2019

Specifikationer
Land: Frankrig, Languedoc
Velegnet til: Milde oste, lette hvide fisk, kylling eller en svinekotelet
Alkohol: 13,5%
Dyrkning: Økologisk
Servering: 10-12 °C

★★★★★ Finansbureauet

Chardonnay Terroir 11300 er Begudes lille mesterværk som er navngivet efter postnummeret i Limoux hvor gården ligger.

Smagsnuancer er citrus, æble, pære og honningmelon. En dejlig blød og rund vin med en flot struktur og en lang eftersmag.

Druerne høstes med håndkraft ca. midt i september hvorefter de presses med det samme. 85 % koldgæres i rustfri ståltanke. Koldgæring tager længere tid men giver til gengæld finere aromaprofiler. De resterende 15 % gæres i 600 liter franske egefade kaldet demi-muids. Det hele blandes i december. De 15 % på relativt store egefade giver en let fadpåvirkning. Vinen bliver derved lidt fyldigere samtidig med at den indeholder en fin frugtsmag og mineralitet.

DKK 159,00

Beskrivelse

Domaine Begude drives af det engelske par Catherine & Lames Kinglake. De overtog vingården i 2003. Passionen for vin førte dem til at udleve drømmen i Sydfrankrig hvor de fik muligheden for at købe den smukt beliggende vingård på toppen af bjerget i Limoux med udsigt til Pyrenæerne. Selve gården er trelænget og gulkalket med rosenbede og brosten. Umiddelbart bag laden der fungerer som vinlager starter vinstokkene. Ren fransk idyl. 

Limoux er både en by og en kommune i Aude departementet i Languedoc-Roussillon regionen i det sydlige frankrig. Byen ligger ca. 20-30 km. syd for den ikoniske og historiske by Carcassonne. Limoux ligger så højt og køligt at man egentlig betragter den som sit eget område i stedet for at høre til Languedoc-Roussillon som den egentlig er berettiget til.

Efter et par år besluttede parret Kinglake at omlægge til 100% økologi. Der bruges ingen pesticider og der bruges udelukkende økologisk gødning fra får. En del biodynamiske principper anvendes for at passe på natur og dyreliv. Bæredygtighed skåner naturen, giver sunde vinstokke og dermed bedre vin.

De kølige forhold 300 m. over havets overflade giver ideelle vækstbetingelser. Varme somre og kølige nætter er perfekt for vinstokkene. Vingården er på 29 ha og jorden består hovedsagligt af stenet jord med ler og kalksten. Der kunstvandes ikke. Vinstokkene vænnes til at hente vand dybere nede og hermed trække de dybereliggende mineraler med op. Vinstokke har godt af at arbejde lidt for næring.

Hos Begude bruger man ikke pesticider eller sprøjtegifte. Målsætningen er at samarbejde og leve i harmoni med insekterne. F.eks. for at holde møl væk hvis larver spiser vinstokkene bruges såkaldt ”seksuel forvirring” der forvirrer møllene med feromoner så de finder andre steder at parre sig. På vingården befinder der sig også ofte vildsvin, ræve og harer.

Indstillingen og kvaliteten af vinene hos Domaine Begude er ikke gået ubemærket hen hos anmelderne. Vinene får flotte anmeldelser. Sydfrankrig er bestemt et område man ikke skal overse. De senere år har der været en tilstrømning af talent og penge og det kan smages i vinene. Begude er et godt eksempel og en flot eksponent for sydfransk vin. 

Læs mere

 

Specifikationer
Land: Frankrig, Languedoc
Velegnet til: Milde oste, lette hvide fisk, kylling eller en svinekotelet
Alkohol: 13,5%
Dyrkning: Økologisk
Servering: 10-12 °C