Dag/dag levering 

Prisgaranti

Fri fragt*

Værd at vide...

Øko, Bio & Natur - Hvad er forskellen?

øko

Økologisk vin er primært baseret på arbejdet og dyrkningen af druerne i marken. Det vil sige man ikke kunstgøder, og man sprøjter eksempelvis ikke med pesticider og andre ikke godkendte EU øko regulerede sprøjtemidler.
man tilsætter dog sulfitter i det meste vin. Sulfitter anses for at være i strid med EU øko lovgivningen. Sulfitter tilsættes iøvrigt vin for at standse gæringsprocessen samt sikre holdbarheden på vinen. 
Når vi ser det grønne øko mærke på flasken er det en certificering på at der arbejdes økologisk i marken og altså uden brug af ulovlige sprøjtemidler samt kunstgødning. 
mange vinbønder vælger ikke at certificere sig som økologisk, men dyrker efter rene og bæredygtige værdier og har i manges tilfælde altid gjort det. De seriøse vinbønder er meget bevidste om at naturen og druerne er deres vigtigste aktiv.

BIO

biodynamisk vin er niveauet over øko. Her arbejdes der især med Rudolf Steiners principper om at universet er en levende organisme og at sol, måne og stjerner har en stor indflydelse på naturen, blomster, planter, træer, dyr og mennesker.
Når man dyrker bio, dyrker man først og fremmest med naturlige sprøjtemidler, såsom kamillete, brændenælder, urter osv. Man kunstgøder naturligvis heller ikke, men laver ofte kompost til jorden med ovenstående urter der anbringes i kvægtarm, graves ned og anvendes som gødning på marken. Derudover sprøjter man med bl.a. komøg, der også har været nedgravet i kohorn hen over vinteren. Marken passes med brug af håndkraft og ligeledes høstes der med håndkraft. I nogle tilfælde bruges der også heste i marken istedet for traktor.
Niveauet for brug af sulfitter er skærpet og benyttes i meget lille omfang. Tankegangen om at man ikke skal blande sig for meget i processen er i fokus, og man forsøger mest muligt at lade naturen og vinen gå sin gang. Istedet for tilsætninger i kælderen, benytter man sig af vildgæring, og metoder som temperaturstyring samt lagring på fade.  

natur

ved naturvin går man mere eller mindre planken ud. man blander sig stort set ikke i processen, ofte med meget lidt indblanding i marken, og i kælderen.
vinen  vildtgærer og hvis der bruges sulfitter bruges der kun meget meget lidt. Dette minimale eller ingen brug af sulfitter kan gøre at vinen fortsætter med at gære i flasken, og give et ret specielt udtryk. Det er det mange anser for at være charmen ved naturvin, mens andre anser det for værende decideret fejl i vinen. debatten on naturvin er stor og deler stadig vandene enormt.
 
Hvad med temperaturen?
For at kunne få det bedste ud af sin vin spiller temperaturen en væsentlig rolle.
Ofte drikkes hvidvine eksempelvis for kolde og rødvine for varme. For kold vin kan få smagsnuancer til at forsvinde og det samme med for varm vin. 
Her er en kort guide som kan give et overblik over hvordan man får tempereret sin vin optimalt.
8 – 9° : Lette hvide og mousserende vine
10 – 11° : Tungere hvide og mousserende vine f.eks. champagne
12 – 13° : Fyldige hvidvine (fadlagrede hvidvine), Årgangs Champagner og de bedste, søde dessertvine.
14 – 15° : De lette, unge rødvine som eksempelvis Pinot Noir. (kan med fordel startes endnu koldere på varme dage 12 – 14°)
16 – 17° : Unge, indholdsrige rødvine som Bourgogne, Chianti, Barbaresco.
18 – 19° : Tunge, fyldige og modne rødvine som Rhône, Barolo, Rioja og Gran Reserve