Lande

Frankrig

Frankrig er ubestridt verdens største vinland. Med deres mere end 2000 års erfaring og vinhistorie, kan de kalde sig sande eksperter på området. De “nye” vinlande har derfor i årtier valfartet til Frankrig, for at lære alt om dyrkning og vinavl. De har draget meget nytte af franskmændenes enorme viden og erfaring på området.

Franskmændende har i øvrigt gennem årene udviklet det anerkendte AOC system. Dette klassificerer vinene baseret på geografisk beliggenhed samt jordbunden som værende de største faktorer for vinens karakter og type.

Frankrig er derudover kendt for at have den strengeste vinlov i verden. Der findes lovgivninger om alt fra stokke, til jordbund, alkoholindhold, dyrkning og forarbejdning som alle skal efterleves til fulde. De øvrige vinlande forsøger at efterligne det franske kontrolsystem, i et forsøg på at opnå samme høje niveau som franskmændene.

De 6 største og mest kendte vindistrikter i Frankrig er: Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Rhone, Alsace og Loire. Der dyrkes dog vin over stort set hele Frankrig. Hver egn er stolte af deres vin, hvorfor gourmet restauranterne rundt omkring forsøger at tilpasse og tilrettelægge deres menuer så de passer til områdets vine. Vi må derfor anerkende franskmændene for at have den længste og flotteste vinkultur i verden.

Tyskland

Endelig kan Mevino introducere Tyskland på vinkortet. Endda med en fremragende en af slagsen. Formidabel Spätburgunder og Riesling fra sydtyske Klaus Stülb.

Tyskland er verdens 9. største vinland i kvantum. Dog er der sket en revolution i den tyske vinverden hvor kvalitet frem for kvantitet vinder stadig fremgang.

I 80’erne var det især den velkendte Liebfraumilch der røg over disken. Den var billig, sød og tiltalende for mange. Især ramte markedet ældre fruer og yngre mennesker. Niveauet er heldigvis blevet betydelig ændret og salget af Liebfraumilch faldende.

Fokus er der i stedet på nationaldruerne Riesling og den røde Spätburgunder (Pinot Noir). Hovedvægten på tyskernes vinproduktion er stadig hvidvine, hvor Riesling besidder tronen.

Tyskernes klassificerings og vinlovgivning er meget modsat andre lande. Den går i store træk ud på sukker indholdet i de forskellige vine frem for terroir (undergrund), marker og druer. Derfor går tyskerne vældig meget op i at notere sukker indholdet på deres label.

Italien

Italien tildeles en 2. plads som værende den næststørste vin nation efter Frankrig. Italien er til gengæld det land der eksporterer allermest vin i verden.

Kvaliteten på det italienske vin marked varierer en smule. De bedste kommer uden tvivl fra bjergområderne i nord, hvor de mindre kvalitetsbevidste vinbønder er at finde i de sydlige og varme regioner. Dog ses der en stigende tendens fra syd, hvor kvaliteten er kommet i fokus, frem for udelukkende at tænke i kvantitet. De bedste regioner i støvlelandet er ubetinget Piemonte og Toscana med Barolo, Barbaresco, Brunello og Chianti som de førende vine.

Italien har grundet deres saftige og frugtige vine fra områderne i nord, en stor og loyal fanskare der ynder at drikke de skønne italienske druer. Italien forbindes samtidig med deres enestående madkultur, udsøgte gamle og charmerende borgbyer, rustikhed og god stil, hvorfor støvlelandet også er danskernes mest foretrukne feriedestination. I den forbindelse har vi danskere ofte stiftet et godt og vedholdende bekendtskab med de italienske druer.

Share This