Hvad er tør vin?

Hvis du i længere tid har nydt at drikke tør vin, så kender du de andre betegnelser, der står på vinflaskerne alt efter det sprog, der tales i det land, vinen kommer fra. Vine fra Spanien bruger betegnelsen seco. På tysk hedder det trocken, på fransk brut, på engelsk dry og på italiensk secco. Det kan meget vel være, at du foretrækker tør vin fra bestemte lande. Vi har fuld forståelse for, at vi alle sammen har vores egne præferencer. Hvis man har smagt en god vin fra et bestemt land, så kan det godt være, at man vælger at holde sig til det sikre og velkendte. Heldigvis kan du her på siden bestille vine fra flere verdens førende vinlande. Det giver dig mulighed for at finde den vintype, du søger. Men det kunne også ske, at du finder en flaske vin, der kan blive din nye favorit.


Når snakken falder på tør vin, er der nogle, der tænker på hvidvin, fordi det er en betegnelse, der gælder en række hvidvine. Men det er vigtigt at notere sig, at denne betegnelse i den grad også gælder rødvine. Tørhedsgraden på en given vin er afgjort af, hvor meget restsukker vinen indeholder pr. liter. Når vinens restsukkerniveau ligger mellem 1-10 gram pr. liter, så kan den betegnes som tør. Hvis vinens sukkerindhold ligger mellem 10-17 gram pr. liter, så bliver den kategoriseret som halvtør. Man kan godt forstå, hvorfor man bruger denne betegnelse, når man tager udgangspunkt i, hvor sød en bestemt vin er. I den forbindelse kan det være brugbart at vide, at deciderede søde vine starter ved 35 gram restsukker pr. liter. Som du kan høre, er det et ret højt sukkerindhold i forhold til tørre vine.


Som du kan se, handler vinens tørhed om sødme og ikke om den udtørrende fornemmelse, nogle vine efterlader sig. Den fornemmelse har mere at gøre med tannin. Hvis du har læst lidt om tannin, så ved du, at tannin er et kemisk stof, der sidder i drueskindet. Tanniner er kendte for at nedbryde og blødgøre proteiner. Det er derfor, at rødvin og oksekød er en rigtig god kombination. Når vinproducenter fremstiller deres vine, ligger drueskindene med mosten et stykke tid under den første gearing, der hedder maceration. Jo længere drueskindene ligger sammen man mosten, desto højere bliver indholdet af tannin i vinen. Som bekendt får vinen sin sædvanlige farve, smag og struktur af det tannin, der er tilstede.


Det er derfor tanninet, der bidrager til den udtørrende fornemmelse, man får på tungen efter at have drukket noget vin. Der er selvfølgelig forskel på, hvor kraftigt man oplever vinens tanninindhold. Fordi tannin både er en smag og en fornemmelse, kan det opleves forskelligt. Det er druesorten, der afgør, hvor smidigt eller kraftigt man oplever smagen. Men som sagt er det ikke tanninindholdet, der er den afgørende faktor, når det gælder vinens tørhed. Det vil altså sige, at man ikke kan betegne en vin som tør, bare fordi det føles tør i munden. Det kan virke lidt forvirrende, men du skal huske på, at det er restsukkerindholdet, der har betydning for vinens tørhedsgrad.


Hvornår er vinen tør hvidvin?

Når man laver tør vin, så giver man gærbakterier mulighed for at spise sukkeret i mosten. Under gæringen omdanner bakterierne sukkeret til alkohol. En tør vin har en lavt restsukkerindhold. Hvis man ikke ønsker at fremstille tør vin, så standser man gæringen ved at sænke temperaturen i gæringskarret. På den måde opnår man et højere restsukkerniveau. Det kan godt være, at man tror, at tør hvidvin ikke kan være frugtig, blød og rund, fordi den er tør. Men sådan forholder det sig ikke. Tør hvidvin indeholder bare mindre restsukker end andre vintyper, som er kendetegnet ved sødme. Der er mange, der foretrækker vine med mere sødme. Du er nok en person, der sætter pris på den syrlighed og bitterhed, som tør hvidvine byder på.


Det er rigtigt nok, at hvidvine kan have et højt alkoholindhold. Men det er ikke det eneste tegn på, at der er tale om en vin, der er tør. Der er også søde vine, der har et højt alkoholindhold. Så det, at man godt kan lide vine med et pænt alkoholindhold, er ikke ensbetydende med, at man også kan lide hvidvin, der er tør. Det er en misforståelse. Det er korrekt, at gæringsbakterier stort set får lov at spise alt restsukker under gæringen. Det betyder også, at de får lov at omdanne mere af sukkeret til alkohol. Men som vi allerede har forklaret, er det sødmen og ikke alkoholindholdet, der er afgørende for, om en given vin er tør eller ej. Det kan meget vel være, at du har en veldefineret smag, når det drejer sig om hvidvine. Alligevel er vi sikre på, at du vil kunne finde en vin i vores sortiment, der vil falde i din smag.